Začali sa Dni Járy Cimrmana v Tatrách

13.07.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 12. júla (TASR) - Splniť jednu z túžob Járy Cimrmana a pomenovať po ňom štít v Altaji plánuje 20-členná expedícia, ktorá sa pripravuje na výstup vo Vysokých Tatrách.
Vedúci expedície Václav Kotek na dnešnej tlačovej besede v Tatranskej Lomnici konštatoval, že prvé tri cvičné výstupy absolvovali v Čechách, štvrtý a záverečný ich čaká v piatok 13. júla. Bude to výstup na Lomnický štít, ktorý Cimrman už pred sto rokmi navrhoval sprístupniť závesnou lanovou kabínkou.
\"Cimrmanológ\" Ladislav Smoljak pripomenul, že výstup na Lomnický štít je súčasťou Dní Járy Cimrmana v Tatrách, ktoré dnes odštartovala výstava \"stôp tohto velikána v slovenských veľhorách, kde sa zastavil cestou späť z neúspešného pokusu zdolať vysokohorský štít v Altaji. Tatranské stopy J. Cimrmana sa podarilo náhodou odhaliť pred rokom\".
Výstava je inštalovaná v Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici, kde údajne vznikla jeho báseň venovaná Júlii, dcére tatranského horského vodcu. Na schodišti hotela odhalili aj \"autobustu tohto génia, poškodenú vandalizmom klobúčnika Lešnera, ktorý ju používal ako kopyto na klobúky\".
Dni J. Cimrmana v Tatrách vyvrcholia v sobotu golfovým turnajom v areáli Glack Stork vo Veľkej Lomnici.
Ide o úvodný ročník podujatí s nádychom recesie, ktoré by mohli byť začiatkom novej tradície v Tatrách.
 

Vyberte región